Den internationella kvinnodagen och då jämförs äpplen med päron

Det är kvinnodagen och bland annat Twitter verkar svämma över med ”How I view women today and every other day” med en bild på någon drottninglik person eller varelse som illustration till textraden. Jag fattar dock inte riktigt varför. Inte fan blir jämställdhet bättre av att man sätter kvinnor på pedestal.

Det pratas också mycket om löneskillnaden mellan män och kvinnor. Vanligaste påståendet tycks vara att kvinnor har ungefär 80 procent av mäns disponibla inkomst (inte riktigt sant eftersom den siffran tydligen är 88%).

Hmmm, men det är också en siffra.

Men riktigt så enkelt är det ju inte. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till och allt är inte svart eller vitt. Att enbart kasta ur sig den där siffran är en aning missvisande eftersom den enbart ser på löneskillnaden rakt av över hela spektrat utan att ta hänsyn till jobb, position, ålder, tjänstgöringsomfattning, utbildning, när de kommer ut i arbetslivet och så vidare. Den riktiga och oförklarliga löneskillnaden mellan män och kvinnor tycks ligga någonstans runt fyra procent*.

Men fyra procents skillnad är naturligtvis inte är okej. Lika lön för lika arbete.

Det finns en hel del att göra i jämställdhetsarbetet, på alla håll och kanter, både för män och kvinnor, men rätt ska vara rätt och man ska inte jämföra äpplen och päron.
 


* Källa: Medlingsinstitutets rapport för 2016. MI är en myndighet under Arbetsmarknadsdepartementet. Fyra procent är dock bättre än de 20% som biståndsminister Isabella Lövin förenklade sin tweet med. Men, det är kvinnodag och det är valår.

Andra om , , , ,

Skriv en kommentar, då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.