En dag med Marina Abramović och
Academy of Tal R på Louisiana

Det börjar med att man får gå igenom en ljudtunnel där kulstpruteskott smattrar hårt mot dig. Först fnissar jag till av överraskningen och sen tycker jag att det är direkt obehagligt. Den där obehagskänslan hänger sen kvar genom utställningen.

Oavsett vad man tycker om Marina Abramovićs konst, så väcker den i alla fall känslor. Att se vad hon gör, utsätter sig för och tillåter sig utsättas för i hennes performances, får en att fundera på hur människor fungerar.

 
Marina Abramović på Louisiana | © Janne A

Hennes performance ”Imponderabilia” från 1977 återskapas och gör att man måste passera två nakna personer för att fortsätta genom utställningen. De bara står där. Stirrandes in i varandras ögon. På en gång vackert, men obehagskänslan hänger kvar. De rör inte en min när folk passerar, flackar inte med blicken en sekund (samtidigt funderar jag på hur otroligt jobbigt det måste vara att stå där, timme efter timme).

 
Marina Abramović på Louisiana | © Janne A
Tankeväckande, spännande och intressant.

 
Academy of Tal R på Louisiana | © Janne A

Lekfyllt, knasigt och färgglatt
Den andra utställningen som också pågår på Louisiana i sommar är Academy of Tal R. Den är mer lekfull och … lite enklare att ta till sig. Stora färgsprakande målningar korsas med knasiga skulpturer, teckningar och allt däremellan. Det är mer konkret och känns lättsmält efter krocken med alla känslor runt Abramovićs verk.

 
Academy of Tal R på Louisiana | © Janne A

Giacomettis venetianska kvinnor på Louisiana | © Janne A

…och så allt det där andra som också finns där i den där labyrinten av rum. Som alla de där Giacometti-figurerna till exempel. På bilden de venezianska kvinnorna.

Sen när jag har vandrat klart där i massa timmar, satte jag mig i bilen och åkte hem. Men väl hemma tänker jag att jag vill åka tillbaka och gå ett varv till.

Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Skriv en kommentar, då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.