En röd dag och Usa 2008

Klä dig rött för att sympatisera med kampen i Burma uppmanas det både här och där. Svenskan skriver att det hölls en manifestation i Riksdagen där ledamöterna var klädda i rött. Vad duktig man kan vara. Men kom igen! Hur … vad … varför? Förklara för mig hur det kan hjälpa dem där nere på andra sidan klotet att de gör det! Hur förbättras deras situation av att någon svensk riksdagsperson sitter och jollrar i en röd tröja. Gör något istället, de kan väl för f-n sätta någon slags press på spektaklet där nere istället för att sätta på sig röda tröjor? Själv är jag svart/vit/brun idag. Jag behöver inte klä mig i rött för att sympatisera med frihetskampen där nere … och det här är ju ingen ny grej, Aung San Suu Kyi har ju suttit i husarrest sen 1989, och när hennes demokratiparti egentligen vann valet 1990 struntade militärdiktaturen i valresultatet och tog över.

Och så till något helt annat … för den som är intresserad av nästa års val i det stora landet i väst har YouTube lagt upp YouChoose ’08, en sida med presentationer av alla kandidater och hur de ställer sig i olika frågor.

Läs mer om Burma och Aung San Suu Kyi på SvD, DN, Wikipedia, The Burma Campaign och Svenska Burmakomittén. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Svara
    Camilla fre 28 sep 2007, 11:37

    Det där tänkte jag oxå på, det hjälper väl inte att bära röda kläder, sålänge man tex inte köper en speciell röd tröja (som är framtagen just för syftet) där sen alla pengar den kostar skänks vidare ner till munkarna…

  2. Svara
    Stefan Lindholm fre 28 sep 2007, 12:29

    Ibland så tenderar det vi gör här i väst te sig löjligt, men i det här fallet tänker jag ha röd tröja, färga min blogg röd och all annan liten ynklig grej jag kan göra. Men jag förstår vad du säger. Detta är bland det värsta jag varit med då det gäller orättvisa. Jag håller med att de borde göra något politiskt som politiker istället. Chansen att de gör det är liten även den här gången, men samtidigt gigantiskt mycket större än 1988 då det var lättare för juntan att komma undan med det.

  3. Svara
    Niklas fre 28 sep 2007, 13:04

    För det första utesluter inte det ena det andra, man kan klä sig i rött och vidta andra åtgärder parallellt.

    För det andra; nej, det gör ingen skillnad för munkarna om en individ i Sverige klär sig i rött. Men om hundratusentals, eller miljoner, människor världen över klär sig i rött denna dag – ja då är det en kraftfull manifestation. Det är precis som med alla andra demonstrationer – en enda demonstrant kan knappast påverka någonting – men en miljon demonstranter kan förändra världen.

  4. Svara
    d fre 28 sep 2007, 14:05

    Hörde häromdagen en intervju med en av student-/oppositionsledarna i Burma, som vädjade till folk runtom i världen att visa sitt stöd och visa att dom ser vad som pågår i landet. Detta skulle ingjuta stort mod i de unga människor som tar till gatorna med risk för att bli skjutna. Skillnaden idag jämfört med tex förra stora demonstrationen för snart 20 år sen då tusentals blev dödade är just mediena. Folket i Burma ser vad vi i resten av världen gör, och vi ser vad som händer där. Så rent praktiskt, en grupp studenter i Burma som ser en grupp studenter ända borta i Sverige bära röda tröjor för deras skull, det gör något.

    Sedan är det ju en helt annan sak att Burma har ambassader runtom i hela världen som nu mer än någonsin konstant raporterar tillbaks till landet om vad som försigår. Inte desto mindre så ser Burmas stora grannländer, Kina, Indien, Thailand m.m vad som händer i världen och hur folk reagerar på händelserna. Vilket kanske är ännu viktigare, för Burma må kanske sluta sig inåt, men inte dessa stora länder. Vilka är dom som verkligen kan sätta press på diktaturen. Alla dessa länder med blomstrande ekonomi på stark uppgång, och Kina med OS nästa år, bryr sig om ifall miljoner av människor runtom i världen sluter upp för en sak som denna.

    Så att bära en röd tröja idag om man har en är ju ganska lite begärt ärligt talat…

    Det är ju inte ens så att nån vill att du ska skänka pengar…

    Har det över huvudet taget nånsin varit enklare att visa sitt stöd för en god sak och göra en insats? Jag brukar vanligtvis vara lite lat när det gäller sånt, men idag ska jag stolt bära en av mina röd tröjor 🙂

  5. Svara
    Stiffy tor 4 okt 2007, 01:51

    Det är lättare att ta på sig en tröja än att starta en rikstäckande bojkott. Varför? Politiker är lika lata som gemene man…

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.