Världens knäppaste bok

Gud höll mig vaken i natt, eller Bibeln snarare. Jag brukar bläddra i den ibland. Inte för att jag tror på den, utan för att det är en sån fantastiskt märklig bok. Själv tycker jag att den är helt bananas och förstår inte hur en del människor kan tro på det som står där i. Hur som helst, den får mig att fundera. För om man nu skulle tänka i de där banorna en stund, rent hypotetiskt, att Gud faktiskt finns så ställer jag mig väldigt frågande till hans beteende.

Om Gud skapade allt på sex dagar, eftersom han vilade den sjunde, måste han ju även skapat helvetet redan innan han satte Adam och Eva till världen. Och eftersom helvetet fanns från början måste ju Gud ha vetat (såklart, han är ju allsmäktig och allvetande) att det skulle fyllas till bredden av syndare.

Frågan jag ställer mig; hur tänkte han där egentligen?

Redan i begynnelsen tyckte alltså Gud att en stor del av mänskligheten skulle förgås (om man nu ska ta det enligt Bibelns logik), så varför skapade han det … och borde han själv inte till viss del vara där nere eftersom han skapade oss till sin avbild?

Sen finns det tusen andra saker man kan fundera över. Som till exempel varför han satte Kunskapens träd mitt i Eden om nu Adam och Eva inte fick äta av dess frukt – för om, som Gud sa till Adam: ”Om du äter av frukten skall du döden dö” (vilket han återigen som allvetande måste vetat redan innan det hände, vilket i sin tur alltså måste betyda att han gjorde ett misstag när han placerade Kunskapens träd just där). Fast å andra sidan tar han ju tillbaka dödsdomen efter att Eva käkat upp frukten. Gud håller alltså inte sitt ord – ljög han om dödsdomen för att skrämmas eller ångrade han sig?

Detta redan på sidan tre. Den där boken är verkligen helt galen.

Sen hamnar jag en stund i Uppenbarelseboken och jösses … den där Johannes (för det ska tydligen vara hans ord) verkar ha druckit alldeles för mycket vin eller lida av några av historiens värsta hallucinationer: Det är slaktade lamm som bryter sigill, konstiga varelser med mängder av ögon och sex vingar – som dessutom upprepar ett mantra om och om igen. Sen kommer änglar med trumpeter (basuner), plågor, elände och djävulen själv som låses fast med stora kedjor i tusen år för att sen släppas lös en stund. Sist men inte minst trillar Jerusalem (staden) ner från himlen.

Galen, var ordet. Galen.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Svara
    Oscar mån 19 okt 2009, 11:35

    Jag tror att det var ett gäng med duktigt pårökta/druckna rebelliska tonåringar som skrev boken bara för att det var kul och för att eftervärlden skulle få något att fundera på. Prank gone bad.

  2. Svara
    Evelina mån 19 okt 2009, 17:00

    Jag håller med föregående talare och vill också påminna om min bragd;
    att läsa en kurs på högskolenivå som bara handlar om bibeln, skriva tenta och få VG utan att bli totally wacko.
    Istället blev jag väldigt/ännu mer fördomsfull gentemot kristna, men det kanske jag kan tona ner tills det är dags att bli lärare.

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.