Hur A-kassan borde fungera
Vardag • fre 25 maj 2007, 15:00 • Kommentera (0)
Den första månaden när folk är arbetslösa så borde de få en bra ersättning. Nästan 100 procent till och med. Det är under den här månaden det ska sökas en jävla massa jobb och se till att man får ett nytt.
Den andra månaden sänks ersättningen, ibland kan det ju trots allt faktiskt ta lite tid innan man hinner börja sitt nya jobb.
Tredje månaden sänks den ännu mer och så fortsätter det. Ersättningen sänks stegvis, månad för månad. Det borde elda på folk att skaffa jobb istället för att gå hemma och dröna.
0 kommentarer
Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!
Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.
Ja, om arbetslösa såg sitt jobbsökande som ett jobb och lade ner sådär 170 timmar i månaden på det, skulle det nog dyka upp ett och annat jobb inom kort. Men det kanske är för mycket begärt, det är bättre nån annan betalar för deras uppehälle.
Att söka ett jobb är hur lätt som helst. Det är ju bara att skriva ett brev och sända med sitt CV som bilaga. Man behöver inte ens gå till posten utan det sköts via datorn.
Problemet med att vara arbetslös(då jag varit det själv en gång) var inte jobbsökandet utan att HITTA de lediga jobben, Det är många ggr ett rent detektivarbete att hitta företag som kan tänlas behöva en. Annonser man ser på olika sajter består oftas av ett fåtal yrken och vi med udda yrken får leta på annat håll. Vidare är det 50-100 sökande på varje jobb så man får iband försöka sig in bakvägen genom timjobb för att senare få anställning. Att söka jobb är en konstart utav dess like och alla arbetslösa är inte levnadskonstnärer..tyvärr..
Att lägga ner 8 timmar om dan på att söka jobb hade varit busenkelt om det fanns så många jobb att söka.. eller hur????
Det finns ju många jobb att söka, problemet är att folk väljer att bara söka inom sitt gebit istället för att vidga sökfältet och ta ett annat, kanske tillfälligt jobb, under tiden.
Janne? vad har du själv för erfarenhet av det? Göm inte kräsna arbetsgivare. De vill inte ha folk som bara tar jobbet för att ha det ” så länge”.Det är dyrt att anställa och de satsar på folk som planerar att stanna, inte de som planerar att dra så fort nåt roligare dyker upp. Det är inte möjligt att som t.ex bildlärare få jobb som bilmekaniker eller för en bilmekaniker att få jobb som sjuksköterksa. De okvalificerade jobben går ofta till dem med låg utbildning då högutbildade förväntas se jobbet som väntsal. Det är komplicerat men jag tycker du ska sluta döma och sätta dig En ung kan lätt få ett tillfälligt jobb på en bensinmack medan en arbetslös 55plussare blir utskattad om han söker.Livet är komplext! Har man levt och varit med i några ronder, upplevt både hårt arbete under långa perioder och då menar jag 130% och även erfarenhet av arbestlöshet, aktar man sig för att döma.
Cia kanske inte heller ska vara så snar att döma. Jag vet att Janne haft några så kallade skitjobb innan han hittade nåt bättre. Sen finns det en
viss typ av människor som alltid gör sitt bästa, och hellre skulle äta upp sin arm än att ta emot bidrag e.d. Det finns t.ex. mängder med väldigt högutbildade invandrare, som inte kan få jobb inom sin expertis p.g.a. olika orsaker, som tvingas ta okvalificerade jobb. Men även högutbildade svenskar äldre som yngre, som måste ta ”vad som helst” för att inte behöva lyfta bidrag. Tyvärr är dessa människor i kraftig minoritet. Betydligt fler av människorna däremot är lata och själviska, både arbetslösa och dom som har jobb. Det är väldigt få som gör mer än vad de behöver, och faktum är: man behöver inte göra ett skit, man kommer klara dig hyfsat iallafall. Man kan ha kvar sin fina villa och den dyra Volvon ändå. Det är ju det som är så bra med Sverige, att vi har vårat skyddsnät. Men glöm aldrig bort: vilka som varje dag bygger detta skyddsnät, medans desto fler varje dag river det genom att utnyttja det.
Man känner tydligen andra genom sig själv.
Att betrakta sina människor som lata är en människosyn jag inte delar.
Dn är cynisk och för ej utvecklingen framåt. Vi måste istället arbeta så att arbetstillfällena blir fler så mäniskor som inget vill än att arbeta..också får det. det är högts förnedrande för en individ som både vill och kan jobba, att få höra att han bara är lat, när saningen är att han fått NEJpå sina första 100 ansökningar.
Bakgrundsfakta: Jag har jobbat heltid i 30 år… tycker därför jag har tillräckligt på fötterna för att utala mej!
Vi kan aldrig lösa arbetslöhetsproblemet om vi hela tiden talar om de arbetslösa i tredje person och alltid i negativa termer som om de vore lata och bekväma. Jag har själv varit utan jobb o vet vilket helvete det är att inte ha jobb och hur svårt det kan vara att hitta ett när man väl förlorat det man har. De flesta hittar tillbaka men lätt är det inte alltid.
Jag har aldrig påstått att alla arbetslösa är lata, alla kan hamna i den sitsen. Det enda jag påstår är att det finns väldigt många människor, som hellre än att dra sitt strå till stacken, utnyttjar de generösa system vi har idag. Det gäller även människor som har jobb, och maskar på olika sätt. Och har man sökt 100 jobb och fått 100 avslag, kanske man ska som Janne säger, vidga sökfältet. Det är få förunnat att få det så kallade drömjobbet. Oavsett om man har jobbat i 50 år eller varit arbetslös lika länge, har man alltid rätt att uttala sig. Men det betyder inte att man alltid har rätt, ibland måste man se saker i ett större perpektiv, än sitt egna.
Alla jag stött på som sökt hundratals jobb harockså som dusäger sökt i olika branscher och på olika orter. vissa har flyttat och andra pendlar. edan finns det de som utan framgång söker jobb efter jobb.
Jag vet att jag har rätt då jag sett samhället ur flera synvinklar och desutom arbetar med människor som utbildar sig för att komma ut i jobb och jag delar även deras kamp och hör deras historier. Att det finns lata är inte det stora problemet. Problemet är att alla människor, unga som gamla inte kan utnyttja sin potential att få arbeta och utvecklas..oavsett vilket arbete det är. Problemet är många ggr marknaden och arbetsgivarna som inte vill anställa då det är dyrt att anställa och svårt göra sig av med folk. Vidare krävs det utbildning till allt, även till vad vi förr kalalde okvalificerade jobb. Ska vi lösa arbeslöshetens kärna kan vi inte fortsätta tjata om alla lata abetslösa som inte utvudgar sitt sökfält etc.. Nyligen publicerades en undersökning som visade att svenskar flyttar till jobb mer än i ngt annat europeiskt land.
Drömjobbet som du talar om är nog bara ett ord. de felsta har o vill ha normala jobb o några drömjobb finns inte.
de jag talat med som sökt typ 200 jobb har VERKLIGEN utvidgat sökområdena både vad gäller yrke o bostadsort. det är helt enkelt tufft att få jobb för många medan andra har det lättare..precis som med allt anat i livet.
Lycka till*
Ursäkta stavningen,hade liite bråtttom*L
bye