Hur långt bort är ett moln?
Vardag • tor 11 jun 2009, 08:28 • Kommentera (3)
Jag har ställt frågan förut, om hur långt bort ett moln är. Då menar jag molnen som till exempel syns precis ovanför horisonten i bilden. Egentligen ska man ju räkna in en hel del olika faktorer som hur högt jag står, landskapets beskaffenhet, molnens höjd och såna där saker … men det är inte så noga. Frågan om molnen har legat och gnagt i mig i flera år och nu vet jag. Typ.
De är runt tre mil bort. På en höft, sådär ungefär.
Läs andra bloggar om moln, avstånd, horisont, höjd, landskap, bild, på en höft, ungefär
3 kommentarer
Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!
Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.
Denna uppgift löses med synnerligen enkel geometri. Ta en punkt på ett moln. Mät sträckan till den punkt där punkten på molnet avbildas på marken och då menar jag ortogonalt, vi kallar denna sträcka för A. Mät sedan vinkeln som bildas av marken och den sträcka, som går från dig till punkten på molnet. Vi kallar vinkeln för α och sträckan för B. För att nu ta reda på sträckan från dig till punkten på molnet använd: B=A/(cos α). Antag att du tittar på ett moln oändligt långt bort, då skulle vinkeln gå mot noll vilket skulle medföra att B=A,detta skulle kunna användas för små vinklar. Ett approximativ sett att se det hela på, men för vilka små vinklar man kan använda detta och hur noggrann man vill vara är upp till dig om fysiker.
Matematikern:
-”Ta en punkt på ett moln. Mät sträckan till den punkt där punkten på molnet avbildas på marken och då menar jag ortogonalt”
Om du tycker att detta är enkelt så får du gärna förklara för mig hur man gör det? Jag står på en plats och ser ett moln i horisonten. Hur vet jag sträckan till var det avbildas på marken? Det är ju liksom hela frågan? Om man vet det är det självklart enkelt att sedan få den exakta sträckan, men det är ganska ointressant då det inte blir så stor skillnad vid en så liten vinkel.
Men jag är ju inte fysiker, det är ju du som är det. Typ.