Så gör du för att sluta röka
(det är faktiskt väldigt enkelt)

Dags för nytt år och nya nyårslöften? Ja, men då så. Eftersom jag nu i dagarna firar jubileum som ickerökare kommer här en favorit i repris: Mina gamla sluta-röka-tips som gör det hur enkelt som helst för dig att sluta röka. Och ja, det är faktiskt lätt att sluta. Det är helt enkelt bara att göra det. Sluta med ursäkter och undanflykter och börja med slutandet.

Värt att tänka på är att det här fungerade för mig, anpassa listan eller hitta din variant och gör den till din egen. På App Store och Google Play finns det flera bra appar som kan hjälpa till att hålla koll på statistik, med peppning och råd och sånt som kan vara en hjälp i slutandet. Ta en stund/dag/vecka i taget och lycka till!
 


 
1: Sätt ditt slutdatum
Bestäm dig för att du ska sluta och när. Sätt ett datum i en rimlig framtid och börja med att trappa ner på din rökning stegvis inför det datumet. Fram till ditt slutdatum bör du i alla fall som minst halvera det du röker idag.

2: Börja peppa dig själv och bygg upp din motivation
Om du inte vill sluta så kommer det inte att fungera. I samband med att du sätter ditt slutdatum är det dags att börja peppa dig själv med att du ska och det kommer att gå bra.

3: Håll fast i tryggheten
Rök inte slut på paketet! Stoppa ner dem i en låda istället. Tänk inte ”När cigaretterna tar slut, så slutar jag”. Tro’t eller ej, men det finns en trygghet i att veta att cigaretterna finns där och då kan det vara lättare att låta bli. Risken är annars att du får panik, ångest och abstinens redan innan ditt slutande ens har börjat.

4: Startskottet – Sluta hårt!
Strunta i tuggumin, plåster och sånt. Nikotinet ska ut ur kroppen och då är det bättre (enligt mig) att sluta ”cold turkey” och inte fylla på med nytt.

5: Den första tiden
De första dagarna är de svåraste. Så var beredd på röksug, humörsvängningar, rastlöshet, irritation och allt sånt där som kan dyka upp. Här handlar om att behöva tvinga sig själv att stå emot när suget kommer. Så gör det. Stå emot!

Röksuget kommer som i vågor men förvinner efter en stund. Ju mer du fokuserar på suget, desto värre och starkare kommer det att kännas. Så stå emot, distrahera dig själv och fokusera på något annat under de där perioderna. För varje dag som går mattas abstinensen av och det går längre och längre mellan de där stunderna.

6: En dag i taget
Fokusera på nuet. Ta en dag i taget. För varje dag som går, ge dig själv en klapp på axeln. Men en dag i taget. Det räcker.

7: Kämpa! Kämpa hårt!
Negativitet är dåligt. Om du från start går in med inställningen att du kommer att misslyckas, då kommer du förmodligen att göra det också. Inställningen och motivationen är A och O. Om du riktigt ger dig f-n på att du ska klara av det här och lyckas, så kommer du förmodligen att göra det också.

8: Sysselsätt dig!
Ha någonting att göra och fokusera på annat! Bryt rutinerna som gör att du hamnar i de där slentriantillfällena som brukar betyda cigarett. När jag slutade drack jag mängder med mineralvatten när abstinensen dök upp … andra pratar om morötter, tuggummin (inte nikotinvarianten), promenader…

9: Bit ihop. Hårt!
Det är skitjobbigt att sluta röka. Alltså, riktigt jäkla as-jobbigt! Speciellt de första dagarna (och veckorna … månaderna…). Men, det är bara att bita ihop och härda ut! Det blir enklare och enklare ju längre tiden går. Allt handlar bara om din motivation. Utan den fungerar det inte, så se till att du har den. Plötsligt har det gått flera dagar, en vecka, flera veckor, månader, ett år … och plötsligt känns allt lättare!

10: Oj, trillade du dit?
Ett bakslag är ju trist och det är inte omöjligt att det kan dyka upp på vägen. Men ge inte upp för det. En cigg betyder inte att du ska ge upp och börja röka igen. Streta istället emot och kämpa på. Folk omkring dig gillar att du kämpar och försöker. Så tillbaka till punkt fyra och börja om med slutandet.

 

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.