Att försöka prata när ingen vill lyssna

Jag fastnade i en diskussion i den lokala FB-gruppen igår. Igen. Jag gör visst det ibland. Men när folk skriver saker som i mina ögon kanske inte alltid är så genomtänkta, har jag något slags märkligt behov av att ifrågasätta. Förra veckan var det någon som tyckte att man fick för lite vin i glaset på restaurangen, häromdagen någon som störde sig på vattenskotrar och ropade på förbud. Igår ville någon starta ett medborgargarde för att det ”börjar bli lite för mycket skit med inbrott och lustiga bilar”.

Medborgargarde har en i mina öron har en otroligt negativ klang och jag tycker inte det låter som någon speciellt bra idé alls. Speciellt inte när det i en senare kommentar nämns att man är villig att bruka våld om det behövs.

Jag försöker alltid att vara korrekt, basera mina kommentarer på fakta och hålla mig till ämnet. Jag är heller inte sen att ändra mig om jag skulle bli motbevisad. En diskussion på sansad nivå med god ton helt enkelt. Jag kommenterade bland annat med statistik över hur det ser ut här i kommunen (kurvan över inbrott har varit relativt jämn de senaste 20 åren, till och med något fallande). Det var tydligen ointressant.

”Statistik vad är det för jävla skit du har tydligen inte varit med i den riktiga världen suttit i din lilla värld o läst ,använd hjärnan ditt pucko vi som har varit utsatta vet sanningen”

Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till såna där kommentarer och vad ”sanningen” består av. Men förklarar att jag absolut inte förringar någon som drabbats och deras upplevelser, tvärtom. Men statistiken ger ändå en bild över hur det ser ut här i kommunen. Svaret jag får är att jag ska ”sluta snacka statistik om saker”.

Där någonstans tar orken slut och jag ger upp. Om god ton, fakta och sakliga argument inte fungerar, så är det ingen idé. Istället stänger jag av gruppen ur mitt flöde så att jag slipper se den.

Andra bloggar om , , , , ,

2 kommentarer

 1. Svara
  Richard Lindgren torsdag 3 augusti 2017, 10:21

  Jag har ofta sett dina inlägg i olika diskussioner de gånger du skrivit i den lokala gruppen. Så även i diskussionen igår. Vill bara säga att jag önskar att de fanns fler som du. Som alltid håller dig till fakta, till statistik osv. Jag har gillat dina inlägg, just för att de varit så sakliga. Jag förstår att du som de verkar i detta blogginlägg tröttnat och ger upp. Ville ändå bara säga mitt tack!

  Kommer att fortsätta att återvända hit iallafall, kanske inte för inläggen skull då de inte alltid har något att säga mig utan just för dina som oftast fina bilder.

  Ha de bra Janne!!

  • Svara
   Janne torsdag 3 augusti 2017, 13:02

   Tack! Jag kommer förmodligen inte kunna hålla mig därifrån. Det måste ju gå att diskutera saker på ett sansat sätt. Men just med det här kände jag mig mest trött.

Skriv en kommentar, då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.