Sakerna jag sett under året (några av favoriterna alltså)

Året är inte slut än, men jag gjorde en sorts sammanfattning över saker jag sett. Eftersom jag gillar att kolla på film. Och bra serier. Det var saker som var väldigt bra. Några vill jag kanske till och med se om. Jag såg också skräp som jag glömde bort innan det ens var slut. 121 titlar har det blivit hittills i år (som jag kommit ihåg att betygsätta alltså). Både gammalt och nytt. Mest filmer. Fast i topp i år blev det några serier. Serier blev det också fler än vanligt av – trots att jag i vanliga fall tycker att det är lite av en för stor investering att ge sig i kast med hela säsonger.

Men.

Bäst alla kategorier var Chernobyl med bland annat Jared Harris, Emily Watson, Jessie Buckley och Stellan Skarsgård. Mästerligt regisserat av Johan Renck. Ett otroligt starkt, välspelat och välgjort drama om katastrofen i Ukraina 1986. En annan riktig pärla var brittiska Fleabag av och med Phoebe Waller-Bridge. Jag brände båda säsongerna på bara några dagar. Fantastiskt rolig och charmig, samtidigt som den är mörk och svart. Bästa kombinationen.

Sen förstås och Oh. My. God. Jag skrev det redan halvvägs. Den fjärde, sista och avslutande säsongen av Mr. Robot. Herrejävlar vilket mästerverk. Tungt, svartare än svart och helt sjukt jävla fantastiskt. Stundtals behövs nästan samtalsterapi. Fortfarande är det några avsnitt kvar och håller det samma nivå hela vägen är den här sista säsongen en klockren 10-poängare.

…och sen. Jag älskade ju norska Skam när den charmade världen för några år sedan. Så jag passade på att plöja den franska versionen också och den var nog till och med bättre än originalet. Grunden densamma, men ändå annorlunda. Supercharmigt och plötsligt satt man där igen med ett konstant leende på läpparna.

Var det några filmer som stod ut?
Både Bohemian Rhapsody med Rami Malek i rollen som Freddie Mercury och Rocketman med Taron Egerton som Elton John var långt mycket bättre än vad jag faktiskt hade förväntat mig. Båda omtalade och hyfsat hyllade. Väldigt olika filmer, men nästan ändå som att de är lite besläktade på något avlägset sätt. Fina dokumentären ”Love, Antosha”. Anton Yelchin verkar ha varit en fascinerande person och skådespelare som dog tragiskt i unga år. Nästan mer av en hyllning av honom – men också hans föräldrar.

De sämsta då, vilka var det?
Jag har lyckats klara mig undan de riktiga kalkonerna i år. De där som man blir förbannad av (eller har jag bara förträngt dem?). Misslyckad däremot var Tom Cruise och hans Mission: Impossible – Fallout. En tröttsam upprepning av samma gamla en gång till. Otroligt oengagerande. För att inte tala om den där mexikanska och totalt överhypade Roma av Alfonso Cuarón. Den var urtrist och förmodligen en av årets mest onödiga och överskattade.

…och hur ser topplistan ut?
Sedda under året betyder inte att de nödvändigtvis är släppta under året.

Betyg: ★★★★★★★★★★ (10/10)
Chernobyl (2019) — Snyggt, gripande och starkt. (se texten ovan).
Mr. Robot (2015–2019) — Finalsäsongen. Fantastisk (se ovan).

Betyg: ★★★★★★★★★ (9/10)
Fleabag (2016–2019) — Roligt och svart (se texten ovan).
Skam France (2018– ) — Charmigt och bättre än originalet (se texten ovan).
Stranger Things (2016– ) — Tredje säsongen matchade de tidigare och lyckades bibehålla charmen.

Betyg: ★★★★★★★★★★ (8/10)
Atypical (2017– ) — Lätt autistiske Sams äventyr fortsätter på College.
Amazing Grace (2018) — Aretha är en tour de force!
The King (2019) — Bra film (trots Robert Pattinsons urlöjlige franske prins). Timothée Chalamet är imponerande som Henry V.
Bohemian Rhapsody (2018) — Rami Malek är Freddie Mercury (se texten ovan).
Love, Antosha (2019) – hyllningsdokumentär till skådespelaren Anton Yelchin (se ovan).
Rocketman (2019) — Elton Johns liv i musikform (se texten ovan).
After Life (2019– ) — Ricky Gervais serie om Tony och hur han hanterar sin sorg.
The Favourite (2018 ) — Olivia Colman är underbar som Queen Anne.
Sex Education (2019– ) — Underhållande om den kärlekskranke Otis som blir skolans sexterapeut.
Spider-Man: Far from Home (2019) — Peter Parker åker till Europa och räddar världen. Tramsigt, javisst, men trams är också kul. Också typ en fristående fortsättning på Avengers Endgame (som var bombastisk, underhållande och förutsägbar).
The Magicians (2015– ) — En spännande fjärde säsong som kändes ”back to basic”.

Bilder i kollaget ovan saxade från filmerna nämnda i posten

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.