Inlägg taggade med rymden

Långt bort, ute i rymden

Jag såg en stjärnklar himmel. Rakt ovanför månen syntes en stjärna väldigt starkt. Så jag tog kort på vad det nu var, gick in och googlade fram mig till att det är Venus som lyser eftersom den är upplyst av solen. Ingen stjärna alltså. När vi på jorden är som närmast, är ändå vår granne 38.200.000 kilometer bort.

 
Rakt ovanför månen lyser Venus
Rakt ovanför månen syntes Venus

Orions bälte

Jag fick för mig att jag skulle ta kort på den stjärnklara himlen, men fick inte till de där jäkla inställningarna på något bra sätt, så det blev liksom inget av det förutom en inte helt klar bild på Orions bälte (de tre starkaste prickarna där i mitten och (vad jag tror är) Orionnebulosan där i nederkanten.

Så flyger vi genom meteormolnet

Jag tänkte att jag – eftersom det är väldigt stjärnklart – kanske kunde fånga några små rymdpartiklar som faller in i atmosfären nu när jorden passerar genom stoftet från kometen Swift-Tuttle. Meteorregnet Perseiderna har sin topp just de här dagarna. Men eftersom jag ska upp och jobba i morgon så såg jag inte ett endaste stjärnfall med mina ögon. Men stjärnor i mängder fastnade i kameran och ett litet trillade förbi linsen och blev till ett streck.

Det finns så sjukt mycket stjärnor i rymden

Jag tänkte på det där med hur mycket stjärnor det finns i Universum och då fick min hjärna lite fnatt och gick i spinn en stund. Som den så gärna gör när man tänker på rymden – eftersom det är så obegripligt stort och svindlande.

Bara i Vintergatan, vår lilla galax, uppskattar astronomerna att det finns ungefär 200-400 miljarder stjärnor. Men, det finns uppskattningsvis någonstans runt 2.000.000.000.000 (två biljoner) galaxer och varje galax innehåller en jäkla massa stjärnor.

Enligt Pieter van Dokkum, astronom vid Yale, landar vi då i runda slängar på galna siffror som är lätt obegripliga. Det finns ungefär 300.000.000.000.000.000.000.000 (tre kvadriljoner) stjärnor i universum. Det är 300.000 miljarders miljarder. Siffran kommer med all sannolikhet revideras. Uppåt.

Det är ohyggligt många stjärnor.

Andra bloggar om , , , ,

The Big Bounce
(The big bang om och om igen)

Så jag tittade på BBC Four igår kväll innan jag skulle somna. Det handlade om rymden och olika teorier om ”The Big Bang”. Fatta hur upprymd (avsiktlig ordvits) jag blev när de började prata om den idé som jag har om hur det hela började. Eller hur det inte började utan bara fortsatte från förut, eftersom jag tror att universum och den stora smällen är en evig loop som sker om och om och om igen.

Jag försökte till och med kontakta Professor Brian Cox om det en gång för länge sedan (men jag fick aldrig något svar).

Jag kunde knappt somna på grund av min hosta – än mindre efter att ha hört att ”min idé” nu är ett spår som de faktiskt de funderar på.

Läs andra bloggar om , , , , , , ,

En teori om universum och big bang
(eller bara lite rymdsvammel)

Jag tänkte på det där med svarta hål. Rymden och sånt. Universums skapelse och allt det där (vilket jag illustrarar med en gammal bild på en fullmåne). Min hjärna kokar över litegrann och jag känner att mitt förstånd är på gränsen. Igen.

Okej. Jag ska försöka förklara det här … vilket jag egentligen inte kan.

Universum skapades tydligen för ungefär 13,7 miljarder år sedan av en superjättestor smäll som brukar kallas för ”The Big Bang”. Innan smällen fanns ingenting. Vilket betyder verkligen ingenting och det är helt bananas och ofattbart. Tankarna svindlar när man tänker på det eftersom ingenting inte finns och allt som finns nu (och då) skapades i just det där ögonblicket.

Mmm, jo’rå.

Universum expanderar hela tiden. Från smällen då allt var mindre än ingenting till nu då det är allt och väldigt stort. Så stort att man inte kan förstå det. 

I centrum av varje (?) galax finns det svarta hål och svarta hål, som de flesta vet, sväljer allt i sin väg. Enkelt förklarat (om jag nu förstått saken rätt) kan man likna ett svart hål vid en extremt kompakt planet (nåja) där gravitationen är så stark att inte ens ljuset klarar av att ta sig därifrån. Ju mer de svarta hålen äter upp, desto större blir de … och äter ännu mer av alla stjärnor och planeter … tills ingenting till slut kommer att finnas kvar.

Hmm.

Det här måste alltså betyda att de svarta hålen, när de till slut ätit upp allting, vuxit, slukat allt och varandra, bildat ett enda super-mega-stort svart hål som är hela universum.

Enligt en teori (och det mesta när det kommer till Universum är just bara teorier) så exploderar svarta hål när de ”mättats”. Det svarta hålets gravitation kollapsar, exploderar och slungar ut allt i rymden igen. Det blir som en big bang. Igen.

Men. Nu kommer jag till min fundering (och fråga).

Om nu hela universum till slut ätits upp av svarta hål som i sin tur äter upp varandra och bildar det där super-mega-stora svarta hålet och det till slut exploderar, börjar om, äts upp, exploderar … och har hållt på så – och fortsätter så i all evighet. Kan det inte vara så att det har pågått ett tag? Att det vi tror var Big Bang bara var ett super-mega-stort svart hål som exploderade? Glöm de där 13,7 miljarderna av år. Glöm den där första Big Bang:en. Det här är en loop som pågått i all evighet och kommer att pågå i all evighet. Det finns ingen början och det finns inget slut.

Kan det vara så. Eller? Har någon ett svar? Eller inte ett svar kanske eftersom det inte går att svara på. Men … äh, fattar du vad jag menar?

 

9.461 miljarder

Buhu. Jag ska ju inte fundera på såna här saker. De gör mig sömnlös och förvirrad: Innan Big bang fanns det tydligen varken tid eller rum. Det fanns alltså ingenting och det är fantamej omöjligt för mig att greppa såna saker. Ett ljusår är 9.461 miljarder kilometer och ljuset hinner ca 300.000 km/sekund.

Kolla in andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,