Vindlande gränder i Alfama och upp till Castelo de São Jorge

Hotellfrukost. Kanske inte den mest spännande, men brödet var färskt och det fanns äggröra, bacon och färsk ananas. Så jag var nöjd trots att den var ganska enkel. Idag blev det långpromenad.

Så jag gick upp för en stor kulle – eftersom hela stan är byggd på kullar. Jag stånkade mig upp till den gamla borgen Castelo de São Jorge från 1000-talet. Brant, massor med trappor och backar och 30°C i skuggan. Väl uppe fick man naturligtvis betala entré (vet inte riktigt om det är värt det egentligen) men man får en magnifik utsikt över hela stan (typ).

Så jag gick omkring däruppe. Klättrade upp för branta trappor och upp på murarna. Jag skulle nog inte gjort det. Väl där tog jag mig knappt ner igen eftersom min höjdskräck slog till och som synes på den högra bilden ovanför, så var murarna inte speciellt höga. Muren på vänstra sidan är kanske 30 cm och där stupar det typ 10 meter ner till borggården. Trappan ner sen kändes mer brant än när jag gick upp för den så det var nära att jag fick be om hjälp bara för att kunna röra mig. En stunds blundande och långa djupa andetag tog mig till slut fram till trappan och ner till säker mark.

Men som sagt, åt andra hållet. Utsikt.
 
Panorama över Lissabon | © Jan Andersson
Panorama över Lissabon, tagen från Castelo de São Jorge. Om du klickar på bilden så kan du se en större version.

Det kändes också väldigt snyggt med den där blöta fläcken jag fick bak på skjortan och byxorna eftersom jag svettats som f-n och det runnit ner längs ryggen och samlats lite fint där bak. Allt bara för att jag fick för mig att stånka mig upp på toppen och fått panik av höjdskräcken av att vandra på muren. Men det var bara att låta det vara och jag fick helt enkelt gå omkring med fläck på rumpan tills jag kom tillbaka till hotellet och kunde blaska av mig och byta om.

Skriv en kommentar, då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.