Snöig efter-jobbet-promenad och kaos i USA:s kongress

Tillbaka på jobbet igen efter julledigheten, fast vid köksbordet som förut. Förmiddagen kanske var lite svårstartad. Inte så mycket av trötthet som att huvudet hade lite problem att komma igång. Att inte riktigt behövt använda skallen under de här veckorna har varit skönt, men det gör visst att hjärnan inte riktigt fungerar som den ska. Hmm. Efter ett par timmar var det ändå full fart och sen var helt plötsligt dagen slut. Som vanligt blev det en promenad. 45 minuter i en minusgrad och snö som blåste. Det var kanske inte jätteskönt.

Igår kväll dock.

Det var väl inte helt lätt att somna. Dels för att jag under ledigheten vänt på dygnet, men mest på grund av nyfikenheten över vad som hände i USA igår när kongressen skulle godkänna elektorrösterna och bekräfta Joe Biden som ny president.

Det blev lite som jag misstänkte och skrev härom veckan:

”… har vi ens sett slutet på den här historien innan kongressen godkänner elektorrösterna den 6:e januari? Troligen. Men f-n, jag skulle knappast bli förvånad om något galet skulle hända såhär precis på sluttampen.”

Galet blev det. Trump och hans anhängare måste ”fight like hell” för annars finns inte USA mer. Han höll tal där han som vanligt om och om igen upprepade att det var han som vann valet för att sen uppmana sina fans att de måste ”fight much harder” och marschera mot Kapitolium. Trumpisterna lyssnade när han stod där och spydde ur sig sina lögner. Sen gjorde de som han sa och när de väl kom fram brakade kaoset loss och de tog sig in i kongressen.

Även om jag kanske misstänkte att det skulle bli galet så trodde jag knappast att det skulle bli sådär. Idag – egentligen för sent – hörs många röster i det amerikanska styret att han nu borde avsättas. Även bland republikaner. För Trump kan nog ställa till med en hel del nu under de sista veckorna innan Biden svärs in den 20:e.

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.