Inlägg taggade med Porto

Ett osammanhängande babbel

Jag slängde ihop en bunt med små videoklipp jag filmade när jag var nere i Porto och satte ihop till ett längre klipp. Det är elva minuter och fyrtiosju sekunder av nonsens och osammanhängande babbel (med textning om man vill ha det).
 

 

När eftermiddagen kommer blir det resa (Hej då Porto)

Jag går tillbaka till hotellet och hämtar min väska och letar mig sen ner i metron som tar mig ut till flygplatsen. Det funkade väldigt smidigt och det här är tydligen mitt nya jag – som åker kollektivtrafik.

Incheckningen gjordes redan i morse vid frukostbuffén och kön till säkerhetskontrollen är onödigt varm. Ingenting piper om mig och allt följde med – ingen förlust av dyrbara ägodelar den här gången. I väntan på plaet sätter jag mig på ett ställe och äter en toast.

 
Innan planet lyfter är man på marken
Innan planet lyfter är man på marken
 
Sen lyfter planet mot Amsterdam. Jag gillar’t inte riktigt. Flyga är onaturligt och tanken på krasch finns där. Plus, det är segt. De brusreducerande lurarna håller i alla fall allt oväsen borta.

Bredvid mig sitter en kille (som inte verkar kunna sitta still) med en bok av Stephen Fry – som han läser högt för sig själv på portugisiska. Med lurar på hörde jag mummel och trodde först att han pratade med mig, men läsa högt är tydligen bra för honom och senare under resan kunde han inte sluta prata när han väl börjat, men han var trevlig så det var okej ändå.

 
På Schiphol i Amsterdam går tiden långsamt.
På Schiphol i Amsterdam går tiden långsamt.
 
KLMs flygplansmat är bortom tråkig. På båda flighterna ner fick man ost- och marmeladsmörgås. Samma på hemvägen. Fast den första tackade jag nej till. Tur man får fri dryck i alla fall. Schiphol är inte så spännande heller när man har en timmes dötid. Men det var ju skönt att slippa stressa mellan landning och anslutande.

Sen fortsatte nästa plan något försenat till Linköping och det landar strax innan tolv. Med väskan i hand var det bara att gå ut till bilen. Handbagage och små flygplatser är f-n najs på det sättet. Sen rullar jag hem till mitt.

Borta bra men hemma bäst. För nu i alla fall.

Man strosar runt och väntar in tid som ska komma senare

Frukost. Svulstig, långsam och skön. Jag gillar den här grejen att få en liten Pastel de Nata som efterrätt. De är löjligt goda. När jag är klar och redo går jag ner och checkar ut mig från hotellet. Väskan lämnar jag kvar och ger mig ut på stan igen.

 
Mellan husen – de sockersöta små butiksfasaderna.
Mellan husen – de sockersöta små butiksfasaderna.
 
Sen går jag till en annan del av stan där jag inte varit förut. Jag strosar gator och det är mindre turistigt och verkar vara mer dit Portugiserna själva rör sig. Typ. Jag sitter en stund på en liten uteservering och dricker en läskeblask. Den var orimligt söt, men kall och efter halva tröttnar jag. Så jag slurpar i mig en sista klunk och strosar vidare och letar skugga. Jag orkar inte bli varm och svettig när jag nu inte längre har en dusch att använda.

 
Man strosar runt och väntar in tid som ska komma senare
Gågata med butiker
 
Den sista halvtimman blir jag lite rastlös i och med att jag mest går och väntar på att åka. Så jag hyr en elscooter en liten stund. Jag är lite småtrött i fötterna och åker och kollar kvarter jag inte sett förut.
 
opubl
Fina, men slitna kvarter.
 

Efter kultur äter man mat

När jag är klar med museet letar jag upp en busshållsplats och sätter mig på 207:an (samma som när jag åkte till) och gissar mig tillbaka till ”mina kvarter” och plötsligt händer det (!). Jag känner igen mig, trycker på stoppknappen och trillar ut ganska exakt där jag tänkt mig. Mitt lokalsinne fungerar? Det var något nytt.

Fatta att jag typ tycker det är exotiskt att åka buss. Vem är jag ens?

 
Det är spännande att åka buss
Det är spännande att åka buss. Eller?
 
Så jag landar på en uteservering, tar ett glas vin och kollar på en ”tråkig” meny och går till ett annat ställe för en väldigt sen lunch. Det blir supergoda små tacos. Mer av en munsbit kanske, men jag tänker ju att jag ska ut senare och äta ”på riktig”. Det här med semester är väldigt najs.

 
Jag är för tidig för Porto
Jag är för tidig för Porto.
 
Senare äter jag tydligen baklängesmiddag och börjar med en löjligt god caramelo och lima sorbet på ett dyrt gelatoställe. När solen sjunker blir det plötsligt kallt (allt är ju relativt, men typ 22°). Sen hittar jag ett ställe på en av bargatorna. Där blir det en Aperol (såklart) och fortsättning på det mexikanska temat med mat på Zapata. Egentligen kanske inte så hungrig, men mat måste man ju ha. Personalen däremot känns … inte lika bra. Det är första gången jag upplever det eftersom alla annars är så jäkla bra och trevliga.

Tydligen ska gatan jag sitter på (Cândido dos Reis) leva upp framåt elva-tolv på natten. Vissa ställen har inte ens öppnat. Hur jag nu ska kunna hålla mig vaken tills dess!? När klockan är nio börjar jag att gäspa.

Boiiiiooiiing.

 
Nere vid floden
Nere vid floden.
 
Jag tar en elscooter igen och drar ner till flodkvarteren. Det är mycket folk, men jag orkar inte riktigt att vara vaken efter ännu en lång dag, så vid kvart i elva avslutar jag istället (med en lätt huvudvärk efter vad jag tror är för lite vätska under dagen). Det där att fylla på med vatten är ju en sån där typiskt bra grej som jag tydligen ibland inte är så bra på att komma ihåg.

Överdrivet pretentiöst blir bajsnödigt de Luxe

Efter morgon, frukost och allt det där ger jag mig ut på äventyr. Jag skaffar ett busskort, letar busshållplats och åker en halvtimma bort från stadskärnan till Serralves – Museum for contemporary art. Jag tänker att det är ju kul.

 
I entrén sitter en man och läser tidningen på en flodhäst.
I entrén sitter en man och läser tidningen på en flodhäst.
 
Det är en utställning med Allora & Calzadilla Entelecy (har jag aldrig hört talas om) och när jag går runt där så suckar jag mest och blir lite smått irriterad. Det är så bajsnödigt att jag häpnar över dess töntighet.

Det är ljudinstallationer och det låter överallt. Surr. Ett ”oum”. I näst intill tomma lokaler. Ingenstans hittar jag information om verken.

 
Ljud i rum och på skärm
Ljud i rum och på skärm
 
Senare, i andra rum, blir det mer traditionellt. Men där hänger tavlorna tätt och inprängda mellan tapeter av sig själv. Det blir lite som att man inte kan se skogen för alla träd. Kontrasten mot de tomma rummen blir konstig och jag upplever att den delen är väldigt konstigt upphängd. Kan man inte se verken så är det ju ganska misslyckat.

 
Bajsnödig utställning
Det är både bajsnöndigt och mer traditioellt
 
Sen blir jag dagens hjälte när jag hittar en mobil på marken. Jag plockar upp den och tänker att jag lämnar in den i entrén sen när jag kommer tillbaka. Efter en minut ringer den och en fransk mamma med massa ungar blir glad när hon får tillbaka den.

I Serralves villa bredvid museet är det en liten (och ganska ospännande) mixutställning med Miró och Alexander Calder. Villan i sig är mer kul än utställningen och parken som hör till är vacker och skönt skuggig i solskenet. Jag hittar en glugg där jag köper en iskall ananasläsk och sitter i skuggan och bara chillar en stund innan jag lämnar parken och muséet.

Elscooter när fötterna blir trötta och mat i magen

Lätt trött i fötterna hyr jag en elscooter för att slippa gå uppför den väldigt långa och branta vägen upp till terrassen vid Mosteiro da Serra do Pilar som verkar vara en av de högre punkterna i stan. Bäst utsikt hittills. Sen fortsätter jag med scootern över höga bron (och blundar nästan av skräck när jag kör över), hittar ett torg där jag parkerar, sätter mig på en uteservering och dumglor på folk samtidigt som jag dricker en kall liten öl och mumsar på en skål snacks innan jag fortsätter någonstans runt olika kvarter. Jag tror jag gått vilse en stund innan jag upptäcker ”aha. Är det här jag är”.

 
Vilse eller inte vilse, det är frågan
Vilse eller inte vilse, det är frågan
 
Strax efter fyra drog jag mig tillbaka till hotellet en stund innan kvällen . Sex timmars promenad (minus en kvart scooter) gör fötterna lite trötta.

Jag ger mig ut och hittar en restaurang och bredvid mig sitter en kedjerökande fjant som tar två cigg innan maten (som står på bordet). Jag hatar hen eftersom samtidigt som jag fick in min mat, tände hen nästan demonstrativt sin tredje cigg på ungefär 20 minuter. Men maten var god. Kyckling brukar ju vara det.

Sen hoppar jag upp på en elscooter igen och åker bort till brojäveln. Jag tänkte att jag skulle ta en kvällsbild därifrån. Mörkret gör att höjdskräcken håller sig lugn.

 
Skräckbron i kvällsdräkt
Skräckbron i kvällsdräkt. I bakgrunden syns katedralens torn som jag besökte på förmiddagen.
 

Jag rör mig upp och ner och kollar på en katedral

Hotellfrukost. Inte så stort utbud, men bra. Så jag svullar i mig ett lass och gör mig sen iordning för att ge mig ut på ny upptäcksfärd. Jag går bort till Portos gamla katedral direkt när de öppnar och det var ett klokt val. Tempen är ännu ”låg” och alla andra turister har inte riktigt hittat dit än.

 
Portos Katedral – Sé do Porto – är en fin byggnad
Portos Katedral – Sé do Porto – är en fin byggnad
 
Det är en fin gammal byggnad, ihopslagen med något gammalt kloster med fin arkitektur. Märkligt ändå med det gamla kyrkorummet. Katoliker gillar verkligen det pråliga med guld och snirkelisnorkliga utsmyckningar. Är det inte liksom motsatsen till vad Jesus förespråkade?

 
Portos Katedral
Portos Katedral
 
Sen stånkar jag mig upp för en smal, brant trappa upp till katedralens ena torns topp. Höjdskräcken kickar in, men utsikten är magnifik.

 
Man stånkar sig upp och ser utsikt
Man stånkar sig upp och ser utsikt
 
Jag vandrar sen ner till floden, strosar mig fram till ett kafé där jag tar en kaffe och vatten och lyssnar på en kille som sjunger hellre än bra. sen går jag över bron (fast på den låga delen) över till andra sidan (som egentligen är en annan stad?) och kollar runt där, äter en glass och försöker komma ihåg att gå lite i skuggan, trots att jag smörjt in mig.

Svulstig kyrka, irrande och rejäl jävla höjdskräck

Vid halv tre kunde jag checka in på hotellet, så jag gick dit, fick mitt rum och bytte om till shorts och gav mig ut för att hitta en (sen) liten lunchbit samtidigt som jag inte har en aning om vart jag hamnar och strosar mig vilse bland gator. Kyckling-bacon-wrap bredvid en svulstig kyrka.

Jag var också tvungen att vila en liten stund och gick jag ut på den där jävla bron som går över floden. Högt upp. Med glipor som man såg ner de 45 metrarna ner till vattnet. Panikkänslorna kom igen. Nästan så att jag ville krypa när jag med darrande knän vände tillbaka till fast mark. Fan. Men jag lyckade knäppa en bild på utsikten.

Varför hamnar jag alltid på höga höjder så fort jag åker någonstans!?

 
Utsikt från bron – Ponte Luís I
Utsikt från bron – Ponte Luís I – och min höjdskräck kickade in.
 

Jag avslutade dagen på en uteservering med ett glas vin och lite mat. Sen dog jag litegrann av trötthet efter en väldigt lång dag och en och en halv mils promenad i fötterna.

Man lämnar hemmet och
åker långt bort

Crazytidig morgon när klockan ringde klockan 03:45. Dusch, kläder och en snabb skål flingor innan jag satte mig i bilen och drog iväg. En stund senare parkerade jag bilen, gick igenom en säkerhetskontroll och satte mig i ett plan som sen flög söderut.
 

Mellanlandning på Schiphol, Amsterdam
Mellanlandning. Inte så kul, men ändå skönt med en bensträckare.

 
Mellanlandning på Schiphol i lugnt tempo eftersom jag hade en hel timma på mig innan nästa plan lyfte för att fortsätta än mer söderut.

Några timmar senare: Hej Porto!

Jag letade mig genom tunnelbanan, åkte i kanske 25 minuter och stapplade sen ut helt rätt. Det borde inte vara möjligt med mitt lokalsinne, men tydligen fungerar det ibland.

 
Dumglo på folk
Hej Porto, ska bli kul att se vad du är för stad,
 
Efter en lång resa lämnades väskan på hotellet och jag gick och satte mig i skuggan på en uteservering och bara satt och dumglodde på folk med en iskall liten drink. Jag pratar med ett tyskt par som försöker förklara att de bor i en stad jag aldrig hört talats om (men den låg i närheten av Bremen).

Hej semester!