Häromdagen skrev den gamle Lädernunnan Jonas Almquist följande rader i en debattartikel angående IPRED-lagen:
Om man inte heter Benny Andersson eller Per Gessle, kommer musikinkomsterna från något annat ställe än radio, tv, affärer, frisersalonger osv. I 99% av fallen kommer pengarna från de gig vi gör. Bästa sättet att få gig är att folk uppmärksammar dig och vill se dig uppträda.
…
Ipred handlar INTE om att få betalt för sitt skapande arbete. Ipred handlar om att ge skivbranschen verktyg för att ha rätt att jaga fildelare.
Läs mer om IPRED-debatten hos Aftonblaskan.
Klicka på den svart/vita rutan här bredvid och ge mig en röst så blir jag glad! Läs andra bloggar om Debattartikel, IPRED, Ipred-lagen, fildelning, ful-ladda, kommentar, artikel, Lädernunnan, The Leather nun, Jonas Almquist, musik, skivbranschen
Jag läste Jan Guillous debattartikel om IPRED-lagen och jag säger inte så mycket om den. Däremot trodde jag att han skulle vara emot den lagen eftersom den, i alla fall i teorin, gör att privata intresseorganisationer kan leka polis och kan stämma skiten ur den som ful-laddar.
När jag sen läser kommentarerna under artikeln så dånar jag lite av hur korkade argument vissa slänger sig med. Som t.ex den som skrev att det är okej att ladda ner eftersom artisterna eller författarna kan gå på A-kassa.
Jorå. Det är ju en solklar lösning på problemet.
Klicka på den svart/vita rutan här bredvid så blir jag glad! Läs andra bloggar om Jan Guillou, Debattartikel, IPRED, Ipred-lagen, fildelning, ful-ladda, polis, kommentar, artikel, korkad, argument, artister, författare, A-kassa, solklar, lösning
Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till den nya antipiratlagen som det har skrivits om den senaste tiden och som tydligen kommer att träda i kraft nästa år.
Men om man ska hårddra det litegrann så kan man väl egentligen likna den som ful-laddar musik, film eller vad det nu kan vara vid en snattare.
Vad jag menar är att det är väl knappast någon som tycker att det är okej att kliva in i en skiv- eller filmbutik (finns det några kvar?) och plocka på sig CDs eller DVDs och sedan gå utan att betala?
För visst är principen egentligen densamma?
Så varför anses det okej att ”plocka på sig” musik, film och vad det nu kan vara via datorn? Är det för att man inte får ett fysiskt exemplar? Eller vad?
I och för sig har många av de lagliga alternativen varit få, långsamma och dåliga. Men ändå.
Jag bara undrar.
Läs andra bloggar om fildelning, nedladdning, antipiratlag, ful-ladda, ladda, download, musik, film, snattare, CD, DVD, betala, princip, dator