Inlägg taggade med frågor

På A svarar jag B och C kan jag inte.

Ibland känns vägen hem så oändligt lång. Regnade gjorde det också. Så där till och från. Ena stunden sken solen så glatt och i nästa stund spöade regnet. Hårt.

När jag kom hem hittade jag ett tjockt brev i brevlådan. SCB tycker tydligen att jag är statistiskt intressant (eller har snarare slumpat fram mig) och vill att jag ska sitta och kryssa i 20 sidor med svar på deras frågor. Hmm. Jorå, jag kan väl vara en siffra i statistiken.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

Magdalena Ribbing

Som jag skrev för någon vecka sedan känner jag mig lite lätt obekväm i mingel-sammanhang. Men så ser jag att vett-, hyfs- och etikettgurun Magdalena Ribbing ger tips om hur man ska bete sig, förvisso inte vid den typen av sammankomst jag var på, men principen torde vara densamma.

Men om man inte känner någon som man kan gå fram till och prata med? Då vänder man sig med ett vänligt leende till någon vem-som-helst i närheten, det finns alltid någon annan som står opratad, och säger ungefär: ”Underbar höst det är, eller hur?” – ”Stilig målning/vas/xxx där, vet du vem som har gjort den?” – ”Vacker utsikt, vad är det man ser därborta?” Om den man vänder sig till har det minsta hyfs och stil så kommer ett svar och samtalet är i gång.

Jag gillar Ribbing, i den där spalten där hon svarar på läsarnas frågor har hon gärna en lätt humoristiskt syrlig ton i sina svar och tips (det är i alla fall min tolkning). I våras blev hon intervjuad i DN och hennes bästa tips, alla kategorier lyder som följer: ”Begrip att du inte är ensam”.

Precis den insikten jag fann förra veckan.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Konspiration?

Storebror ser dig … och jag är inte ett dugg förvånad när jag ser i blaskan att FRA har lagrat och samlat in svenskarnas telefonsamtal och datatrafik i ungefär tio års tid. Frågorna hopar sig. Vad mer gör egentligen storebror som vi inte vet om?

– Säkert en hel del!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Svaret på frågan!


Universum är som en ballong. Det som finns inuti och utanför finns liksom inte.

Tove, läs inte det här inlägget! Jag skickade ju iväg en fråga igår och Rymdstyrelsen var de som svarade snabbast … och joråsåatt, visst, jag fattar galoppen, men det gör också att huvudet snurrar av fler frågor. Så här lät i alla fall min fråga:

Eftersom universum expanderar hela tiden, vad händer om man rör sig snabbare än expansionen och vad händer när man kommer till universums slut?

…och svaret som jag fick alldeles nyss, lyder som följer:

Hej Janne !

Tack för dina frågor. Jag tror dessa baseras på en bild av något som expanderar inuti ett stort tomrum. Men universum är allting, så det bör inte finnas någon rymd som universum expanderar i.

Tänk dig en ballong som blåses upp och tänk dig att allt som finns (universum) är ballongens yta. Luften inuti ballongen finns alltså inte och heller inte luften utanför ballongen. Det enda sättet för innevånare i detta universum att röra sig är genom att förflytta sig längs med ballonghöljet. Hur snabbt man rör sig på höljet har inte så mycket med ballongens expansion att göra. Och man kommer inte till ballongens slut hur mycket man än kravlar omkring på ballongens yta.

Det medges att det är ett stort abstrakt steg att gå från modellen ovan (2-dimensionellt universum) till vårt riktiga universum (3 dimensioner), men jag hoppas det ger dig en känsla för hur kosmologer resonerar kring universums expansion.

Vänligen, Per
Rymdstyrelsen

Läs andra fina bloggar som skriver om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trött, bus och spretiga tankar

Damn, idag är jag sådär monstruöst trött igen. Jag vet inte om det är en backlash efter helgens bravader eller om det har med klockomställningseländet att göra. I vilket fall som helst har jag svårt att hålla ögonen öppna.

Det är ju den första april idag och jag hade tänkt att hitta på ett bus här, men hjärnan står still och vill inte vara med.

Ligger och läser Erlend Loes ”Naiv Super” på kvällarna och delar av huvudpersonen känns väldigt mycket som jag. Spretiga tankar och frågor om stora och små saker.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,