Inlägg taggade med gammal

En kompis från förr

Jag såg en ”kompis från förr” idag. En som jag inte sett på … flera år. Jag sa hej och gick vidare utan att stanna. Det var så länge sedan och jag har verkligen ingenting att säga. Sen tänkte jag att oj vilken gammal människa den där personen har blivit.

Sen tänkte jag att den där personen förmodligen tänkte precis samma sak.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , ,

Skynda att älska

Nu har jag läst ut Alex Schulmans ”Skynda att älska” som jag fick av min bror förra veckan och det finns väl egentligen inte så mycket att säga om den boken. Storyn har du väl med all säkerhet redan hört talas om; Alex pappa Allan var en gammal man.

Det är en trevlig liten bok. En kärleksförklaring. En fin historia om saknaden efter någon som är borta.

Alex skriver bra när han lägger manken till (vilket man ju har anat i hans bloggande då och då – men allt mer sällan) och egentligen kan boken också nästan liknas vid en osedvanligt välskriven blogg, där varje kapitel är som ett inlägg. En anekdotsamling från en uppväxt med den gamla pappan. 

Betyg:   (boken får fyra Janne av fem).

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Happy birthday jubilee

Gårdagen spenderades hemma hos min fina gamla och skröpliga lilla mormor som fyllde 97 år! Vi kalasade med lite kaffe och tårta.

På kvällen blev det lite mat och dryck i glada vänners lag nere på Källar’n. Efter det fick jag en trötthetsattack och gick hem.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inte riktigt som förr.

Oh my gosh. Det är min födelsedag idag. Damn, jag börjar bli gammal. Dessutom känns det lite som om jag inte riktigt har tid att fira mig själv … eller är det kanske bara så att jag försöker låtsas som ingenting?

Jag fyller inte jämnt eller så. Det är ju bara en sån där ingen-speciell-födelsedag. Till skillnad från förr i tiden, när jag var en liten knodd, för länge, länge sedan. Då jag låg i sängen på morgonen och otåligt låtsades sova när jag väntade på att resten av familjen skulle komma in i rummet och sjunga ”Ja, må han leva”.

Mamma ringde häromdagen och undrade vad jag tänkte hitta på idag och det enda jag kunde fundera på var att jag skulle jobba och att det inte blir något firande i år … för efter jobbet har jag lite grejer som jag måste fixa med, lite upptagen med annat. Julen bland annat. För nu är det jul igen, bom faderalla, bom faderalla, bom faderalla lej. 

Men jovisst, ändå; hurra, hurra, hurra, det är min födelseda’!

Jag tycker ju självklart om att folk kommer ihåg mig och gratulerar, men årets födelsedag känns helt enkelt inte … så viktig. Det känns som vilken dag som helst.

Skrev jag verkligen det där?! Det var ju konstigt. Det skulle jag aldrig ha gjort då, förr i tiden, när jag var liten.

Kanske ska jag fixa en liten tårta i helgen?

Jag får se hur det blir.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

Att förvara äldre

När jag läser om äldrevården får jag en bild i huvudet av vart den är på väg. Som med det mesta, min fantasi skenar iväg. Skräckscenariot är att det i framtiden snarare handlar om förvaring än vård (det kanske det redan gör). Speciellt när jag läser att en regeringsutredning vill göra det lagligt att spänna fast de gamla.

Det låter ju rent ut sagt förfärligt. Men kanske kan det vara befogat att dementa galningar, gamlingar menar jag, spänns fast för att inte irra omkring och störa personalen.

Kanske är det dags att återinföra ättestupan. För att slippa allt det där. Så att när gamla blir besvärliga och jobbiga skickar vi bara ut dem över ett stup med ett ”Tack för den här tiden, hej då”.

BloggRegistret.seKlicka på den svart/vita rutan här bredvid och ge mig en röst så blir jag glad!
Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Godmorgon världen

Det är ju redan onsdag. F-n vad tiden går fort. Jag hinner inte med. Dagarna bara svishar förbi som ett smatterband på speed.

Jag kommer ihåg när jag var liten. Ibland tyckte jag att tiden gick så oändligt långsamt. I snigelfart. Speciellt när man väntade på något. Som kvällen innan födelsedagen. Eller julafton. Med höga förhoppningar om vad som komma skulle.

Idag är det inte riktigt så längre. Det känns som om tiden bara går fortare, snabbare, hastigare, kvickare, skyndsammare. När jag sen blir gammal på riktigt kommer säkert en timma att kännas som en minut. Eller en sekund.

BloggRegistret.seKlicka på den svart/vita rutan här bredvid och ge mig en röst! Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Soptipp och över gränsen.

Min snälla bror fixade en släpvagn så att vi kunde åka till soptippen och kasta min gamla madrass … och det var ju bra eftersom den har stått och skräpat i min hall den senaste veckan.

Det är visst mycket blondinblogg här hos mig nu … och jag vet inte om det är nu man ska vara sådär präktig och påstå att 1000-apor-gänget har gått över gränsen med deras låtsas-version hennes blogg. För det krävs väl ändå någon slags finess för att det ska bli roligt, annars blir det bara plumpt. Som nu.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

Sängliggande

Idag kom resår- och bäddmadrassen som jag köpte i fredags. Fast jag förstår inte hur butiken tänkte när jag beställde hemleverans och bara en gubbe kom? Vilket betydde att jag själv var tvungen att hjälpa till att kånka in det där åbäket … som jag betalade för att slippa … och om jag inte hade kunnat hjälpa till, om jag hade varit gammal och skröplig eller handikappad, hur hade de gjort då?

Madrassen är i alla fall på plats och jag kommer säkert inte kunna sova en blund i natt. När jag låg i den nyss för att känna efter ordentligt hur den kändes (bra) så kändes det ändå ovant och lite konstigt jämfört med den gamla. En vanesak, jag vet. Men ändå.

Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Har du hört om den här nya uppfinningen?

Oh my gosh! Jag kom på en sådan fantastisk idé förut. Man borde uppfinna något som man kan kalla för antiperspirant … eller deodorant. ”Deo”, kort och gott. Sen kan folk ta denna grej i t.ex armhålorna efter en dusch så att de slipper lukta illa.

– Vadå, finns det redan? Det kunde man ju knappast tro!

Jag står där i kön, i min lokala mataffär, väntar på min tur när en lukt av sällan luktat slag smyger sig på; en riktigt sur, otäckt gammal, påträngande frän, kväljande svettlukt som kryper in i min näsa och jag försöker värja mig, hålla andan, andas genom munnen, tänka på doften efter ett sommarregn. Det funkar inte. Jag flämtar efter andan och känner hur livet liksom sugs ur mig. Jag dör en smula.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,